Sticle
şi Fum
Alte
Celebrări
Cum am
cunoscut
pe...
Mici
Plăceri
Book
Cover
Tee
Mar 6, 2012
noe

Cum l-am cunoscut pe Ernest Maftei

0

O fotografie facuta de Dinu Lazar

Astazi ar fi fost ziua lui Ernest Maftei ( 6 martie 1920-19 octombrie 2006). L-am cunoscut pe Ernest Maftei in vara lui 1980 ( aveam aproape 8 ani), in timpul filmarilor pentru Convoiul, regizat de Mircea Moldovan, in care au jucat si Margareta Pogonat, Emil Hossu, Ion Besoiu si Rozina Cambos. Regizorul si regizorul secund venisera la ,,Casa pionierilor’’ din Campina ( unde lucrau parintii mei) si aveau nevoie de multi copii pentru figuratie. Se cauta si o casa veche, cu baie mare si cu un aspect interbelic chic si intamplator casa in care locuiam noi a luat ,,castingul’’. Asa ca, timp de vreo doua saptamani, echipa de filmari si-a mutat cartierul general la noi acasa. Doamna Margareta Pogonat ( a carei zi de nastere este tot astazi) statea la cafele cu mamaie si cu caniche-ul nostru Ulise in brate, iar Domnul Ernest Maftei juca de zor carti (Razboi) cu mine si fuma tigara de la tigara.

afisul filmului Convoiul

A fost o vara ploioasa si imi amintesc cat de cool era imbracat Ernest Maftei de fiecare data: cu jeans si pulovere subtiri, negre sau albe si purta pantofi sport. Vazusem deja Baltagul si cum in Convoiul trebuia sa poarte tot costume din zona rustica romaneasca, aceasta schimbare de look mi se parea extraordinara. Daca revedeti cumva Convoiul, sa stiti ca majoritatea filmarilor au fost facute pe Valea Prahovei, iar scena cu Margareta Pogonat a fost filmata in baia vecinei noastre de la parter, Doamna Chebici.

Tot din zona de gossip a filmului, regizorul secund, Doru Pitaru avea o catea superba boxer, o chema Alfa, o lua cu el peste tot la filmari. Sotia lui era atat de geloasa, incat a dat cainele ( in singura zi in care o lasase acasa) si nu a vrut sa-i spuna cine sunt noii stapani. Doru a divortat in urma acestei intamplari, s-a recasatorit si a emigrat in Israel, iar de acolo a plecat in Canada, unde se descurca excelent ca window dresser (stiu ca ai mei au mai tinut legatura cu el o vreme).

Pentru cei nascuti in anii ’90: Ernest Maftei a fost un personaj destul de controversat. Pe cand era foarte tanar a facut parte din Miscarea legionara si a fost reabilitat dupa razboi pentru ca a salvat de la moarte 136 de evrei ( i-a angajat la cariera de piatra de la Prajesti a tatalui sau) iar acestia au depus marturie in favoarea sa, in timpul procesului. Ernest Maftei a participat activ la  La Revolutia din 1989 si la demonstratiile din iunie 1990. A fost un idealist. Mi-am propus sa revad zilele astea cateva filme in care a jucat Ernet Maftei: Ciresarii, Trenul vietii si Modigliani.

Sursa: Wikipedia, memoriile mele

 


Comments

Leave a comment